What's the point?

06.10.2020

Pippurisumutekeskustelussa menee puurot ja vellit sekaisin. Tai oikeastaan puurot, vellit ja murot. Ei riitä kansalaisilta ymmärrystä pitää näitä erillään ja yhdessä.

Ilmastonmuutoksen kyllä hyväksyy jo useimmat tosiasiana. Harva kuitenkaan viitsii itse mitään tehdä sen eteen. Ja koska ei viitsi, se aiheuttaa vajaavuuden tunnetta, jonka voi sitten purkaa niihin, jotka jotain viitsivät. Asetelma on valmis. Kapinoitsijat tuomitaan.

Oikeusvaltiossa perusoikeuksiin kuuluu mielipiteen ilmaus. Mielenosoitus on sellainen perusoikeus.

Poliisia tarvitaan pitämään huolta, että maassa säilyy järjestys. Eivät saa kuitenkaan käyttää mitä tahansa keinoja siihen. Jossain kulkee kohtuullisen voimankäytön raja.

Näiden kolmen asian katsominen yhdessä ja erikseen onkin taitolaji. Se vaatii aivotoimintaa, jossa etulohkot ja mantelitumakkeet keskustelevat keskenään. Jos eivät keskustele, siitä seuraa tällaista:

"On ihan oikein, että poliisi sumuttaa mielenosoittajia, koska tukkivat liikenteen."

"Niiden päälle olisi pitänyt ajaa rekalla."

Sama 'monimutkaisten' asioiden ymmärtämisen vaikeus tuntuu vaivaavan myös toimittajiakin, joilta nyt voisi odottaa vähän enemmän siltä aivotoiminnalta. YLE:n A-studioon oli kiikutettu sisäministeri kommentoimaan tapahtunutta. Ilmastonmuutoksesta ei ollut puhettakaan. Poliisin toimintakin oli lopulta sivuseikka.

Toimittaja yritti vänkäämällä vängätä ministeriltä lausuntoa juuri tämän mielenosoituksen oikeutuksesta. Jos ministeri olisi tuominnut sen, se olisi ollut vastoin puolueensa ajamaa politiikka. Jos ei olisi tuominnut, se olisi antanut kuvan, että ministeri hyväksyy liikenteen tukkimisen ilmastovouhotuksen takia. Ei vastannut fiksu ministeri.

Fiksu toimittaja olisi kysynyt ainakin sitä, miten hallitus aikoo vastata mielenosoittajien vaatimuksiin ilmastotoimista. Mutta se olisikin tarkoittanut toimitukselle asioiden yhteyksien oivaltamista.

Tuntuu olevan kadoksissa kyky oivaltaa asioiden yhteyksiä ja merkityksiä noin yleensäkin. Saat syöpädiagnoosin ja leikkaukseen valmistautumista varten sairaanhoitaja antaa ohjeita ja huomauttaa itsevarman oloisesti, että jos on on nuhaa niin

"ei saa tulla sairaana leikkaukseen."