Winnicott mainittu

19.04.2021

Hienoa! N&N-lehdessä on julkaistu juttu Winnicottista ja luovuudesta. Ei sinänsä mitään uutta aiheesta, jos on lukenut tämän blogin luovuudesta kertovia juttuja. Mutta on hienoa, että aihe nostetaan esille silloin tällöin. Liittyyhän se oleellisesti ihmisen hyvinvointiin ja maapallon tulevaisuuteen.

N&N:n kirjoittajat eivät tietenkään puhu maailman pelastamisesta. Syy tähän on se, että luovuus liitetään usein automaattisesti vain taiteelliseen luovuuteen ja N&N ei tee poikkeusta. Artikkelinkin mukaan luovuus oli Winnicottille kuitenkin paljon muutakin.

"Luovuus on Winnicottille kaikki elämänalueet läpäisevä ilmiö."

Maailma pelastuu kun luovuus tässä Winnicottin kuvaamassa merkityksessä liitetään työelämään, politiikkaan ja vaikkapa someviestintään, jolla tuntuu olevan korostetusti painoarvoa tänä päivänä.

Ytimessä tässä on sisäisen maailman ja ulkoisen todellisuuden välinen dialogi. Tai oikeastaan sen puute, joka ilmenee ääripäinä: joko täydellisen subjektiivinen näkökulma todellisuuteen, jossa ulkoisen ja sisäisen eroa ei ole. Tai sitten täydellinen mukautuminen ulkoiseen todellisuuteen, jolloin omaa sisäistä todellisuutta ei luoda itse.

Ensimmäinen edustaa sitä itseriittoista ja kaikkitietävää joka-alan asiantuntijaa, johon törmää somekommentoinneissa. Jälkimmäinen on 'tolkun ihminen', joka ottaa kaiken annettuna, eikä vaivaa päätään turhilla ajatusponnistuksilla. Väliin jää sitten joukko ihmisiä, joille utelias, avoin ja luova asenne on kutsumus.

Jonkun pitäisi tutkia, mikä on näiden ihmisryhmien välinen määrällinen suhde. Veikkaus on, että valtaosa ihmisistä kuuluu kahteen ensimmäiseen ryhmään. Mikäli maailma halutaan pelastaa, suhteen pitää muuttua ratkaisevasti niin, että nuo kaksi ryhmää jäävät vähemmistöön. Hehän eivät näe mitään syytä siihen, miksi maailma tulisi pelastaa.

Siihen ei tietenkään vaikuteta äänestämällä ensi kuntavaaleissa. Se on sivistyksen tehtävä. Valitettavasti kuntavaalien lähestyessä näyttää siltä, että sivistystä ollaan pikemminkin ajamassa alas.