YLE ohoi!

19.02.2021

Media-alalla kuohuu. Digijätit astuvat perinteisten mediatalojen varpaille ja vievät mainostajien rahoja jakaessaan toisten tekemiä uutisia omilla kanavillaan. Samaahan ne tekevät jakamalla käyttäjiensä elämää verkossa ilmaiseksi. Ei ihme, että kylpevät miljardeissa kuin Roope Ankka.

Meillä taas lehtitalot etujärjestönsä lobbauksella haluavat laittaa suitset Yleisradiolle, koska se kaappaa lukijoita verkkosivuilleen vieden samalla mainostuloja omistajilta. Siis samat tahot, jotka toimivat vapaan markkinatalouden ja kilpailun äänitorvina, kiukuttelevat nyt ja kutsuvat valtiovaltaa apuun. Mediatalot haluavat, että vain mainostajat saavat päättää, mitä sinä haluat lukea.

Ei siinä mitään, mutta YLE:llä voisi ensin kiinnittää huomiota pariin muuhunkin asiaan, jotka vaatisivat pientä säätöä, että edes niitä tv-ohjelmia viitsisi katsoa.

Ensinnäkin ajankohtaistoimittajat voisivat lopettaa sen iänikuisen jankkaamisen ja päällepuhumisen tykkänään. #stopjankuttamiselle

Liekö sitten YLE halunnut matkia mainostelevisiota, mutta suurta ärsytystä aiheuttaa se, kun ruutuun lävähtää 'Seuraavaksi ohjelma se ja se' ja sitten - ähäkutti - ei tulekaan se odotettu ohjelma, vaan muutama ennakkomainos YLEn tulevista ohjelmista, joita varmaan varsinkin juuri sinä haluat katsoa.

Onneksi on Areena. Paitsi, että sielläkin tunkevat esiin ensin juuri sinulle suositellut ohjelmat. Matkivat ilmeisesti idean digijäteiltä, jotka tietävät parhaiten, mitä haluat.

YLE:llä meteorologit osaavat myös kertoa, miltä sää sinusta tuntuu. Näinhän käy aina kun ensin ennustavat jonkun lämpötilan ja sitten korjaavat sen heti, että sinusta se tuntuu kylmemmältä. Siis riippumatta siitä, mitä vaatteita olet laittanut päällesi. Höh?