Ympäristöoikeudesta puhutaan...joskus

02.08.2021

Tässä on kuulkaa aihe, josta tullaan vielä puhumaan enemmän siinä vaiheessa kun nämä meidän ympäristökatastrofit alkavat tuntua jo enemmän jokaisen niskassa: ympäristöoikeus.

Meillähän on perustuslaissa kaksi keskenään ristiriitaista pykälää eli...

15 §

Omaisuuden suoja

Jokaisen omaisuus on turvattu.

Omaisuuden pakkolunastuksesta yleiseen tarpeeseen täyttä korvausta vastaan säädetään lailla.

Ja...

20 §

Vastuu ympäristöstä

Vastuu luonnosta ja sen monimuotoisuudesta, ympäristöstä ja kulttuuriperinnöstä kuuluu kaikille.

Julkisen vallan on pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus terveelliseen ympäristöön sekä mahdollisuus vaikuttaa elinympäristöään koskevaan päätöksentekoon.

Tällä hetkellä vielä tuo ensimmäinen puskee läpi. Omaisuuden suoja on pyhä. Tosin laissakin annetaan mahdollisuus suojan rikkomiseen, jos tilanne sitä vaatii tuon pakkolunastuksen myötä. Pitää olla vain vahvat perusteet siihen.

Voipi olla, että noita perusteita alkaa tulla, kun kansalaiset alkavat tuntea ongelmat nahoissaan. Tuskin ennen sitä. Asenteiden muuttuminen kestää aikansa, joten alkaa kilpajuoksu 'et sä mua määrää' ja 'yhteinen etu' -asenteiden välillä.

Ensin mainittua pönkittää vielä omahyväinen julistus, että meillä metsänomistajat ja maatalousyrittäjät ovat vastuullisia ja Suomessa osataan nämä asiat parhaiten maailmassa. Sitten kun tarpeeksi maksellaan satokorvauksia ja sammutellaan metsäpaloja, niin toivottavasti sävy muuttuu julkisessa keskustelussa. Vähän osviittaa siitä jo antaa tämä MTK:n kannanotto ja hyvä niin.

Tällaista ajattelua, kuin tuossa ensimmäisessä linkatussa ympäristöoikeusjutussa on, tarvitaan enemmän. Pitää nähdä kokonaisuuksia uudella luovalla tavalla.

Aiemmasta kokemuksesta päätellen tuon jutun kommentit eivät sitä tule edustamaan, joten ne kannattaa jättää väliin. Ellei sitten kaipaa masokistista nautintoa ihmisten typeryydestä (määritelmän mukaan tietoista tyhmyyttä).


PS. Päivän saldo kommenteissa tähän mennessä (klo 15.00) on, että 15:sta kommentista ainoastaan yksi otti kantaa varsinaiseen aiheeseen eli ympäristölainsäädännön yhtenäistämiseen. Suurin osa päästelee höyryjä päästään iänikuisella sagalla, että Suomen metsät kasvavat enemmän kuin niitä hakataan. Höh?

Mikä ihmisiä oikein vaivaa, kun eivät viitsi edes yrittää ymmärtää lukemaansa? Tai lukevat pelkän otsikon. Eihän mitään rakentavaa dialogia voi näin syntyä. Eivätkö ne yhtään häpeä? Turhanpäiväistä koko kommentointi.