YYY, YV, TKEK ja EVVK

01.05.2019

Ilmastopolitiikkaa yhtenä veturina vetävä hallitustunnustelija on saanut vastauksia muilta hallitukseen enemmän tai vähemmän pyrkiviltä puolueilta ja vastaukset ovat yhtä ympäripyöreitä kuin tunnustelijan omat lausunnot metsähakkuista ennen vaaleja.

Ilmastonmuutoksen torjunnasta saa helposti tärkeältä kuulostavan teeman kun asiantuntijat yhteen ääneen kertovat syvän huolensa ja jotain pitää poliitikkojen sanoa, että omat kannattajat saadaan rauhoitettua. Todellisia toimivia keinoja ei kuitenkaan kukaan esitä. Keskustelu vääntyy lopulta aina rahaan ja miten se siirtyy taskusta toiseen.

Ilmastopolitiikan varjoon on jäänyt pari muutakin viheliäistä ongelmaa ja kansalaisilta olisikin ehkä liikaa vaadittu, jos näitä pohdittaisiin samaan aikaan. Voiko yhden korjata sitten ensin ja muut vuorollaan onkin hyvä kysymys.

2. Luonnon monimuotoisúuden häviäminen

Tähän on suurimpana syynä tehometsätalous, joka kaventaa eliölajien elintilaa. Rakentaminen johtaa metsäkatoon myös. Hyvin tiedossa oleva ongelma, johon ei löydetä ratkaisua, koska se estäisi luonnonvarojen laajamittaisen hyväksikäytön ja vaarantaisi talouskasvun.

3. Luonnonvarojen ylikulutus

Joka vuosi keväällä kerrotaan, että Suomi maana kuluttaa yli kolminkertaisesti kestävän tason uusiutuvia luonnonvaroja. Suomen materiaalivirrat ovat huippuluokkaa ja resurssitehokkuus Euroopan häntäpäästä. Tiedossa olevia asioita, mutta ei kun lisää sellutehtaita peliin ja mineraalit myyntiin ilmaiseksi.

4. Ympäristön pilaantuminen

Talvivaarat tiedetään ja sinilevää pukkaa vesistöihin joka kesä. Viime kesänä ennen niin puhtaan järven vettä ei voinut saunassa käyttää kun vesi rupesi haisemaan parin päivän päästä ämpäreissä. Muovia löytyy jo Kallavedestäkin ja Itämeren pohjasta on elämä kaikonnut.

Nyt huudetaan poliitikkoja apuun yhteen ääneen ikään kuin sieltä löytyisi ratkaisuja. Puolueet voisi ryhmitellä sen mukaan miten suhtautuvat edellä mainittuihin ongelmiin:

YYY-puolueet

YmpäristöYstävällisiksi Yrittävät puolueet: Vihreät ja Vasemmistoliitto. Ainoat puolueet, jotka edes yrittävät, mutta poliittista voimaa ei löydy talouskasvun vankilasta karkaamiseen.

YV-puolueet

YmpäristöVihamieliset puolueet: Perussuomalaiset ja Keskusta. Ensin mainitun puolueen ideologian perustana on vihamielisyys kaikkea erilaisuutta kohtaan, joten ympäristöystävällisten puolueiden maahanmuutonvastustamisenvastustaminen antaa syyn olla vihamielinen niitä kohtaan sen kummemmin sitä perustelematta.

Jälkimmäisen puolueen viha on agrikulttuurin polkuriippuvuudesta periytynyttä vihaa luontoa kohtaan. Luonnon arvo on ainoastaan välineellistä ja suhde luontoon perustuu ikiaikaiseen omistuksen pyhyyteen.

TKEK-puolueet

TalousKasvu Ennen Kaikkea puolueet: Kokoomus ja SDP. Ympäripyöreät lausunnot ja ristiriitaiset teot. Ei kai kukaan usko, että näiden puolueiden varassa voisi sellaisia ongelmia ratkaista, jotka saattaisivat johtaa talouskasvun vaaraan. Kulutuksen väheneminen olisi näille myrkkyä.

EVVK-puolueet

Jäljelle jäävät pienet puolueet, joilla ei ole mitään poliittista painoarvoa muutenkaan isojen poikien leikeissä.

Entäs sitten ympäristönsuojelujärjestöt? Näille voisi antaa vinkiksi katsoa peiliin ja kysyä onko mitään saatu aikaan. Paraniko maailma marssimalla ja kiipeilemällä korkeisiin paikkoihin banderollien kera? Nyt huutavat poliitikkojen suuntaan vaatien isoja päätöksiä. Kannattaisikohan keinovalikoimaa hieman laajentaa?

Kyllä se on niin, että vastuunkantajaksi pitää tulla ihminen itse. Omalla toiminnalla joka päivä vaikka miten vähäisellä panoksella jokainen voi vaikuttaa. Aloittaa voi vaikkapa vähentämällä omaa kulutusta. Ottamalla löysät pois. Se ei maksa mitään.