Bensavero ylös päästöt alas?

16.03.2019

Liikenteen hiilidioksidipäästöjen alentamiseksi on ehdotettu vähäpäästöisten autojen osuuden lisäämistä ja polttoaineverojen korottamista. Jälkimmäinen perustuu ajatukseen, että ihminen on luonnostaan tarkka rahoistaan ja muuttaa käyttäytymistään sen mukaan mitä joku asia maksaa. Bensan hintaa nostamalla pitäisi siis myös ajojen vähentyä. Mutta toimiiko tämä?

Alla olevassa kaaviossa näkyy bensan realihinnan muutos 1980-2012 ja vuosittaiset ajokilometrit (sininen käppyrä). Autokanta on kasvanut tasaisesti ja samalla tietysti myös ajokilometrien kokonaismäärä, joten käppyrään on laskettu kokonaisajokilometrit jaettuna autokannalla vuosittain, jolloin bensan hinnan vaikutus pitäisi näkyä selvemmin.

Kaaviosta näkyy ainakin se, että vuosittaiset ajokilometrit eivät ole muuttuneet kovin paljon. Heiluvat 18.000 km:n molemmin puolin. Bensan hinta on noussut alimmiltaan vuodesta 1985 vuoteen 2012 asti noin 50%. Pitkällä aikavälillä ei siis hinnan nouseminen ole vähentänyt ajokilometrejä per auto. Päinvastoin, lievää nousua on ollut (vajaa 10%).

Jos katsotaan miten hinnannousu vaikuttaa lyhyellä välillä, niin esimerkiksi vuodesta 1998 vuoteen 2000 hinnan noustessa noin 20% ajokilometrit vähenivät 1%. Ei dramaattista vaikutusta siis.

Johtopäätös tästä pitäisi olla se, että polttoaineiden hinnan korotus vähentää kyllä ajoja lyhyellä aikavälillä, mutta merkityksettömästi, jos päästövähennyksiin pitäisi näin päästä.

Spekuloidaanpa hieman mitä saattaisi tapahtua pohjautuen edelliseen ja todelliseen elämään. Jos polttoaineveroja korotetaan, niin varmasti jossain vaiheessa ajomäärätkin vähenevät. Se ei kuitenkaan tapahdu kaikilla ihmisillä samaan aikaan. Jos lompakossa on rahaa tarpeeksi, niin miksi vähentää ajelemista? Hinnannousu puree siis ensin vähävaraisempiin, joita se alkaa riipomaan kun toiset ajelevat edelleen kuin ennenkin. Jossain vaiheessa sitten menee kuppi nurin ja nämä ihmiset lähtevät kadulle keltaiset liivit päällä niin kuin Ranskassa kävi.

Polttoaineveron nosto lisää eriarvoisuutta ja aiheuttaa levottomuutta yhteiskunnassa. Parempi ratkaisu olisi progressiivinen energiavero. Silloin enemmän ajavat (rikkaammat) maksavat enemmän. Saattaa ehkä hieman pänniä heitä, mutta he kuuluvat kuitenkin ihmisryhmään, joka ei pue keltaisia liivejä päälleen ja lähde kaduille, joten yhteiskuntarauhakin säilyy paremmin.

Olisi kuitenkin vielä yksi vaihtoehto. Entäpä, jos yksinkertaisesti alettaisiin vaan ajamaan vähemmän itse kukin. Puolitetaan vuosittaiset ajokilometrit alle 10.000:een. Sillä olisi muitakin positiivisia vaikutuksia kuin CO2 päästöjen puolittaminen. Autoilla voi nimittäin ajaa kauemmin kun ne eivät kulu niin nopeasti. Tietkin säilyvät paremmassa kunnossa. Pudotetaan vielä nopeuksiakin niin, että ajetaan kulutuksen kannalta järkevillä nopeuksilla (80km/t max). Liikennevahingot vähenevät ja vakuutusmaksut pienenevät. Eikä tarvitse enää nostaa bensaveroja. Voi keksiä parempaa tekemistä kuin mennä barrikaadeille. Aikaakin on enemmän kun ei tarvitse autossa istua niin paljon.

Autosta ei kannata luopua muuta kuin romuttamalla se. Jos sen myy, niin joku toinen saattaakin ajella sillä enemmän kuin itse. Paras on siis pitää oma auto niin kauan kuin pystyy ja ajaa mahdollisimman vähän. Parkkipaikalla CO2 päästöt ovat tasan nolla.