Kiilusilmät

08.10.2020

Hui kauheeta! Virkamiehet esittävät, että bensan hinnan tulisi nousta lähiaikoina 40 senttiä litralta.

Siitäkös riemu syntyisi. Automarssia Helsingin keskustaan pukkaa varmaan, mutta poliisi ei ole odottamassa sumuttimien kanssa. Ranskassa keltaliivit nousivat barrikaadeille pienemmästäkin. Autoilevassa Suomen kansassa heräisi kyllä kansalaistottelemattomuus, mutta rupusakiksi heitä tuskin kutsuttaisiin. Sankareita kaikki tyyni punaiset ferrarilippikset päässä.

"Ennen kaikkea se ohjaa kuluttajien käyttäytymistä, kun enemmän päästöjä aiheuttava polttoaine olisi kalliimpaa."

Näin miettii taloustieteen proffa. Skenarioissa on taitanut unohtua muutkin vaihtoehdot käyttäytymismuutoksiin, ainakin somekäyttäytymiseen. Osansa tulevat saamaan hallituksen 'tytöt', jotka ajavat 'kiilusilmaistä' ilmastopolitiikka.

Taloustieteilijät tuntuvat muutenkin ajattelevan, että raha se on se, joka panee ihmiset toimimaan tai olemaan toimimatta. Pari käyttäytymiseen liittyvää seikkaa ehkä unohtuu kuitenkin.

Ainakin se, että ihmiset oikeasti alkaisivat ajaa vähemmän, koska se on kalliimpaa. Senhän pitäisi olla koko idean takana, mutta reaktio taitaa olla: "et sä mua määrää".

Vähemmän kilometrejä tarkoittaisi myös verotulojen alenemista, mutta eihän sitä ole edes laskettu mukaan näissä skenaarioissa. Pikemminkin odotukset ovat päinvastoin.

Toinen nimenomaan tähän skenaarioon liittyvä uskomus on se, että autoilusta elämän sisältönsä saava kansalainen vaihtaisi sähköautoon, jos se olisi halvempi. Ei, ei se niin mene. Tai menisi, jos niihin asennettaisiin pakoputki, josta raikaa keinotekoisesti tuotettu miehekäs murina sen sijaan, että peltien ulkopuolelle kuuluu vain vieno ujellus, joka muistuttaa kukkakaalipirtelön valmistukseen käytettävää sekoitinta. Jos se kiinnostaisi, 'poikien' ei olisi tarvinnut aikanaan laittaa pahvinpalaa polkupyörään pyykkäreillä kiinni.

Talousoppineet eivät ole ihan miettineet loppuun asti tätä. Pelkkä hinnan korotus kun vaikuttaa eri tavalla ihmisiin riippuen siitä kuinka paljon massia taskusta löytyy. Talousoppineilla sitä varmaan on itsellään tarpeeksi.

Bensavero on tasavero. Sen ei tulisi olla tasavero, jos halutaan vaikutusta, koska enemmän ajavilla on enemmän sitä massiakin. Sen tulisi olla progressiivinen. Mutta ei tulojen mukaan, vaan kilometrien mukaan. Mitä enemmän ajaa, sitä korkeampi vero. Olisi reilua kaikille. Olkoon sitten vaikka sitä kiilusilmäistä ilmastopolitiikkaa.