Taloudellista ohjausta liikkumiselle

14.12.2018

Liikenneministeriön asettama työryhmä on julkistanut raportin siitä, miten liikenteen päästöjä voitaisiin vähentää. Pääkeinona olisi lisätä sellaisia liikenteen kustannuksia, joilla toivotaan ihmisten alkavan omistamaan vähäpäästöisempiä ajoneuvoja.

Tavoite sinänsä hyvä, mutta käytännössä tämä ei kohtele kansalaisia ihan samanvertaisina. Varakkaimmille kun auton vaihtaminen onnistuu helpommin. Vantaassa ehtii virtaamaan vettä aika kauan ennen kuin vähäpäästöisten käytettyjenkään autojen hinnat tulevat realistisiksi vähemmän varakkaille. No, ministeriön perustama työryhmä toimii poliittisessa ohjauksessa, joten raportin lopputuloskin heijastaa tänään valtaapitävien ajamaa politiikkaa.

Uutisten aiheuttamista reaktioista päätellen oikeastaan kukaan ei tunnu olevan kiinnostunut vähentämään liikkumistaan. Nähdään vain ikävä kustannusten nousu. Eikä se tainnut olla työryhmän agendallakaan:

"Liikkumisen tai kuljettamisen rajoittaminen ei nyky-yhteiskunnassa ole mahdollista eikä edes toivottavaa."

Nyky-yhteiskunnalla tarkoitettaneen talouskasvuun perustuvaan elämänmuotoa, jossa tavoitteena on aineellisen hyvinvoinnin ja yksityisen omistamisen lisääminen. Sille on välttämätöntä pitää tavarat ja ihmiset liikkeessä mahdollisimman tehokkaasti.

"Polttoaineveron korotus on suhteellinen tehokas toimenpide, joskin sen vaikutus on voimakkaampi ajoneuvon valintaan kuin liikennesuoritteen määrään."

Eli toisin sanoen kun liikennesuoritteen määrää ei halutakaan vähentää niin liikkumisen kustannukset kasvavat. Polttoaineveron ollessa tasavero se vaikuttaa suhteellisesti enemmän vähemmän varakkaan kukkaroon. Saattaapa jopa vähentää joidenkin näiden ihmisten liikkumista, joka ei ollut edes raportin tekijöiden (tai tilaajien) tavoitteena. Ellei sitten ollut.

Polttoaineverotuksella saataisiin kyllä liikennesuoritetta vähenemään tehokkaasti, jos siitä tehtäisiin progressiivinen. Se olisi lisäksi oikeudenmukaisempaa.

Toinen keino vähentää liikennesuoritetta olisi vähentää liikkumista. Se vain tarkoittaisi, että emme enää näkisi tarpeellisena elää 'nyky-yhteiskunnassa'. Eläisimme yhteiskunnassa, jossa ei ole tarvetta liikkua niin paljon. Yksinkertaista ja tehokasta.