Turhia kysymyksiä

24.01.2019

Hesari kyselytti hiljan ihmisiltä, mitä mieltä ovat ilmastonmuutoksen torjunnasta. Sinänsä ihan hyvä kysellä, mutta kysymysten asettelu oli kummallinen.

Ilmastotoimittaja selitti syitä tähän omassa kolumnissaan. Ei kannata kuulemma kysyä kansalaisilta itseltään mitä valintoja tekisivät, vaan kysyä millä politiikan keinoilla kannattaa vaikuttaa ihmisiin.

"Kulutustottumukset ja muut yksilön valinnat ovat toki merkityksellisiä, mutta isoja yhteiskunnallisia muutoksia tehdään virkamiesten ja poliitikkojen voimin. Millaista julkista liikennettä on tarjolla? Millaista ruuantuotantoa tuetaan? Millä keinoin sähkö ja lämpö tuotetaan? Miten maksut ja verot vaikuttavat lentämisen tai autoilun hintaan?"

Eikös se loppukädessä ole kuitenkin se kansalainen, joka niitä valintoja tekee? Ei politiikka itsessään tee mitään, eikä rahoja pyörittelemällä torjuta ilmaston lämpenemistä.

Ihmiseltä, joka ei voi lennellä ympäriinsä, koska ei ole rahaa siihen, ei kannata kysyä kannattaako hän lentoveroa. Jos hän vastaa, että kannattaa, hän tarkoittaa silloin sitä, että joku muu sen veron maksaa. Jos maksaa kun lentää, niin ei vähennä päästöjä. Pitäisi siis kysyä uskooko hän, että lentovero vähentäisi lentämistä. Sitä ei kysytty.

Ihmiseltä, joka ei syö lihaa, koska on kasvissyöjä, ei kannata kysyä kannattaako hän lihaveroa. Jos hän vastaa, että kannattaa, hän tarkoittaa silloin sitä, että joku muu sen veron maksaa. Jos maksaa kun syö lihaa, niin ei vähennä päästöjä. Pitäisi siis kysyä uskooko hän, että lihavero vähentäisi lihan syömistä. Sitä ei kysytty.

Eikä ehkä muutenkaan kannattaisi sitä kysyä, koska 85% Suomen naudanlihan tuotannosta tulee maitotiloilta, joten ainakaan naudanlihan syömisen vähentäminen ei juuri vähennä päästöjä, jos maitoa tuotetaan saman verran kuin nyt. Pitäisikö siis ottaakin käyttöön maitovero? Jos verosta huolimatta maitoa ostetaan saman verran, se ei vähennä päästöjä sekään.

Ne, joilla on rahaa tarpeeksi, eivät muuta kulutustapojaan. Ne, joilla ei ole, ovat sen jo tehneet. Tai sitten ihan muusta syystä. Siksi ainoa järkevä poliittinen taloudellinen ohjauskeino päästöjen (lue: kulutuksen) vähentämiseksi olisi progressiivinen kulutusvero.