Viihdevero

25.09.2019

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson julkisti tänään, että ei ole raskaana ja että aikoo jatkaa puheenjohtajana, jos valitaan taas. Hän käytti myös tilaisuutta hyväkseen ja linjasi puolueensa politiikkaa, jossa ykkösaiheena on ilmastonmuutoksen torjunta.

Ainakaan hän itse ei usko poliitikkansa vaikutuksiin kun sanoo, että bensaveron nosto kompensoidaan vähätuloisten verokevennyksinä, jotta se olisi oikeudenmukaisempaa. Sinänsä hyvä ajatus, mutta päästojen ei odotetakaan vähenevän, jos kerran uskotaan, että vähätuloisillakin on sitten enemmän varaa ajella autoillaan siinä missä muutkin.

Ilmastonmuutoksen torjuminen tapahtuu kun valtio saa kulutusveroja vähemmän kuin ennen. Milloinkohan tästä kuulisi joltain poliitikolta?

Parempi keino kuin bensaveron nosto olisi kokonaan uusi verokohde. Sitä voisi kutsua viralliselta nimeltään henkisen kasvun estymisen haittaveroksi, kansanomaisesti viihdeveroksi.

Nyt kun digitalisaatio etenee harppauksin, niin kohta tulee mahdolliseksi kerätä tietoja ihmisten viestintälaitteiden käytöstä valtion veropolitiikan tueksi. Viihdevero napsahtaisi sitten aina kun katsoo ohjelmia tai lukee digilehtiä, joissa on mainoksia. Valistuneen raadin antamalla pisteytyksellä vero määrätään ohjelmasisältöihin, jotka tunnetusti tyhmentävät katsojaansa. Näihin kuuluvat itsestään selvinä tosi-tv ja lifestyle-ohjelmat. Erityisesti formulalähetykset ja muut moottoriurheiluun tai muuten vain autoihin liittyvät ohjelmat kuuluvat korotetun veron piiriin. Ostoskanavien katselulle maksimivero.

Ai, miten tämä liittyy ilmastonmuutoksen torjuntaan? Kahdellakin tavalla. Ihmisten tutkimuksissakin todettu älykkyyden väheneminen saadaan loppumaan ja samalla kulutushysteria laimenee, joten välillisesti sillä on vaikutusta päästöihin, luonnonvarojen ja elintilan hupenemiseen sekä ympäristön saastumiseen. Jos viihdevero ei pure, se ainakin nostaisi aluksi raketin lailla valtion verokertymää, joka sitten voitaisiin käyttää kansansivistyksen lisäämiseen. Li Anderssonin toimialueeseen kun kuuluu.

Viihdeveron lisäksi voisi ottaa käyttöön aikaisemmin ehdotettu progressiivinen kulutusvero. Nämä nykyiset veronäpertelyt ei tule johtamaan riittäviin muutoksiin.